Publikācijas žurnālā “Skola & Ģimene”

Piedāvāju publikāciju apkopojumu.

Rubrika ”DZĪVE MĀJĀS/PĀRIS”

  • Aija Volka “Ilgi un laimīgi — līdz nauda mūs šķirs. Nauda pāra attiecībās.” Nr.4 (12) Jūlijs.augusts 46.-52.lpp.

(Par dažādiem finanšu pārvaldības modeļiem, un ko darīt, lai sarunas par naudu būtu cieņpilnas un produktīvas, kā nepieļaut netaisnības, apspiestības vai vainas sajūtu. Konsultē sistēmiskā ģimenes psihoterapijas speciāliste Nansija Lībiete. Pieredzē dalās Ilze Brodele-Gremzde, Līga un Armands Ozoliņi.)

@aijavolka13♬ original sound – aijavolka13

Aija Volka ”Kad ģimeni ietekmē kara draudi…’‘ Nr. 3 (11) Maijs/jūnijs 2022. 46.-50.lpp.

(Sarunās ar cilvēkiem, kas ir partnerattiecībās, jautāju, kas mainījies ikdienā, ko domā par nākotni un kāds ir ģimenes plāns ”X stundai”. Citēti: žurnāliste Arta Lāce, Andis Bāliņš, hipnopsihoterapeite Anželika Jurševica, anonīmas pieredzes u.c.)

 

 

 

 

 

  • Aija Volka ”Laiks revidēt kopdzīvi kā drēbju skapi: kā pandēmija mainījusi pāru attiecības?”  Nr.2 (10) Marts/aprīlis 2022. 46.-50.lpp.

(Par to, kā pandēmija ietekmējusi pāru attiecības, tostarp seksuālo un reproduktīvo veselību. Konsultēja sertificēta mākslas terapeite Līga Cepurīte, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Ieva Briedīte, psihiatre Lada Stoligvo. Citēti: Maija un Kārlis Gūti, Baiba un Jānis Ramaņi, Marta un Artūrs Līmaņi.)

Raksts brīvi pieejams portālā la.lv šeit.

  • Aija Volka ”Laiks bez mīļotā – uzlādē vai apdraud attiecības?”  Nr. 1(9) Janvāris/februāris 2022. 46.- 50.lpp.

(Šobrīd tik daud dzirdēts par ”laiku sev”, ”privāto telpu”, brīvību attiecībās”, ”vajadzību pēc autonomijas”, ”izraušanos no ikdienas rutīnas” un tamlīdzīgi, ka rodas iespaids: tieši atšķirti pavadītais laiks varētu būt laimīgu romantisko attiecību veiksmes atslēga. Vai tiešām tas tā ir? Konsultē: psihoterapeits Enests Pūliņš- Cinis. Citēti Rūta Dūduma, Lāsma Ašme, Artūrs Kļaviņš u.c.)

  • Aija Volka ”Laulība kā ceļojums jeb kas ir tā līme, kura pāri salīmē uz mūžu”  Nr.2 (4) Marts/aprīlis 2021. 46.-51.lpp.

(Kā dzīvot tā, lai bērni nav vienīgā ”līme”? Konsultē attiecību koučs Kristīne Kreile, psihoterapijas speciāliste Kristīne Maže. Citēti Annija Putniņa, Kristīne Vītola, Rihards Kostigovs).

  • Aija Volka ”Kad ”ļaunā” mamma liek ēst zupu, bet mīļais tētis rotaļājas…” Nr. 5 (7) Septembris/oktobris, 2021. 44.-49.lpp.

(Gadās, ka tad, kad bērni izaug lieli, viens no vecākiem skumji secina, ka otram izveidojies tuvāks kontakts ar bērnu. Kā no tā izbēgt? Konsultē dzimtes, dzimtes atveidojuma medijos, reklāmas un patēriņa kultūras pētniece Marita Zitmane, teologi Dace un Jānis Baloži. Citēti ”Latvijas vīru biedrības” priekšsēdētājs Andars Ignacs, Māris Lapiņš u.c.)

Raksts brīvi pieejams portālā la.lv šeit.

  • Aija Volka ”Saruna, kas palīdz izkuģot caur dzīves vētrām’‘. Nr. 4(6) Jūlijs/augusts, 2021. 44.-49.lpp.

(Sarunāšanos var pilnveidot neatkarīgi no pagātnes traumām un personības tipa. Mūsdienās palīdzēt var pat mākslīgais intelekts.  Citētas: komunikācijas pētneice Ilze Šulmane, karjeras konsultante, interviju cikla ”Sarunas pa īstam” vadītāja, Latvijas Baptistu draudžu savienības sieviešu kalpošanas apvienības vadītāja Agnese Megne, Anna Vesmane.)

  • Aija Volka. ”Nesaderīgi… Savās vai citu acīs?” 42.-47.lpp.

(Par pāru nesaderību jeb to, ka jebkurās attiecībās pastāv kāda neredzama saikne, ko citiem nesaprast. Konsultē eneagrammas koučs Inta Santa, psihterapeits Marks Jermaks. Citēts Jānis Uplejs u.c.)

Rubrika ĢIMENE/DZĪVE MĀJĀS

  • Aija Volka ”Nedarām ķeksīša pēc, bet ar jēgu un radošumu”.  Nr.5 (7) Septembris/oktobris. 2021. 36.-42.lpp.

(Intervija ar Lauru un Gunti Čoderiem)

Rubrika AUDZ VESELS/ĒDAM MĀJĀS

  • Aija Volka ”Kur meklēt pārtiku, ja ar lielveikalu vairs nav pa ceļam?” Nr. 4(6). Jūlijs/augusts. 2021. 56.- 61.lpp.

(Pievēršot lielāku uzmanību produktu izcelsmei, veselīgumam un vides ietekmei, pieaug arī interese par piedāvājumu mazās bodītēs, tirgū vai tieši no zemnieka. Konsultē sociālantropologs Kārlis Lakševics, zemnieku saimniecības ”Ziediņi” pārstāve Natālija Gruika, patērētāju tiesību aizsardzības centra patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane, biedrības ”Zaļā brīvība” projektu vadītāja, bezatkritumu dzīvesveida eksperte Santa Krastiņa u.c.)

  • Aija Volka “Ēdam veselīgi un katram pa prātam: vai neiespējamā misija?” Nr. 3(5) Maijs/jūnijs. 2021. 58.-63.lpp.

(Par veselīgu un sabalansētu uzturu, un centieniem izpatikt katra gaumei un iegribām. Konsultē izglītības, darba un organizāciju psiholoģe, veselības veicināšanas speciāliste Vineta Ikauniece- Ozoliņa. Citēts 4.klases skolēna tēvs Mareks Kivulāns, trīs meitu mamma Līga Prikule, divu primsskolas vecuma bērnu mamma Katrīna Mame.)

Rubrika ĀRPUS SKOLAS/INTEREŠU IZGLĪTĪBA

  • Aija Volka ”Mazās skatuves zvaigznes. Spožums un posts?” Nr. 6 (8) Novembris, decembris. 2021. 48.-55.lpp.

(Daudzi bērni sāk dziedāt pedagogu vadībā jau agrā vecumā. Ko tas viņiem dod, vai labāk izvēlēties ansambli vai jaut kopš bērnības tiekties uz solista lomu. Konsultē vokālā ansambļa ”Mazā prinča planētas vadītāja, diriģente Rudīte Tālberga, vokālā ansambļa ”Kolibri” vadītāja, čelliste Inita Malnača, dziedātāja un menedžmenta aģentūras ”Zvaigznājs” vadītāja Agnese Rakovska. Citēta LAIPa pārstāve Agate Silova,  16 gadus jaunās dziedātājas Dārtas Stepanovas mamma Iveta Stepanova.)

Rubrika DZĪVE MĀJĀS/PEDAGOĢIJA

 

Aija Volka ”Mācības mājās: patvērums ”siltumnīcā” vai lidojums plašajā pasaules telpā” Nr. 3(5) Maijs/jūnijs. 2021. 20.- 27.lpp.

(Par izglītību ģimenē, mājas apmācību, tālmācību. Kādos gadījumos pedagogi iesaka vai neiesaka mājmācību. Konsultē privātās mūzikas un mākslas pamatskolas ”Universum” direktors Andis Apsītis, ģimeņu skolu apvienības valdes priekšsēdētāja Lelde Žuka. CItēta uzņēmēja, mamma un studente Marika Ģederte, piecu bērnu mamma Evelīna Sproģe.)

Rubrika DZĪVE MĀJĀS/PSIHOLOĢIJA

Aija Volka ”Neērtā” nauda: kā par to runāt ar bērniem, un vai likt pelnīt jau bērnībā?’‘ Nr. 5(7) Septembris.oktobris, 2021. 30.-35.lpp.

(Pirmos iespaidus par naudu, protams, gūstam ģimenē. Kā tas ietekmē mūsu nākotni, un kā ar bērniem runāt par naudu? Konsultē Latvijas bankas zina”sanu centra un finanšu pratības vadītājs Kspars Kravinskis, ”Desol Training LV” vadītājs Andris Lanka”, SIA ”Roche Latvija” vadītājs, mecenāts Rauls Vēliņš.  Citēta Valsts bērnu tiesību aizsardzības insepkcijas ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora vietniece Anda Sauļūna, trīs bērnu tēvs Ansis Ēcis, Inta Jūrmale- Šķubure.)

Raksts brīvi pieejams portālā la.lv šeit.

Atjaunināts 6.oktobrī, 2022

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *